حتما در مدت تدریستان درپایه ی اول ابتدایی با این جدول سر و کار داشته اید .من هم در این مدت در هر سال سعی کردم یک جدول حروف الفبای منحصر به فرد داشته باشم .گاهی خودم قلم مو ورنگ را برمی داشتم و طرحی روی دیوار نقاشی می کردم و بعد حروف را روی آن قرار می دادم. یک سال برای همکارم این کار را طرح ریزی کردم .البته خودش هزینه هایش را تقبل کرد.به این صورت بود که یک درخت بزرگ سیب که میوه های سیب را از یونولیت درست کردند .یک طرف سیب ها زرد و طرف دیگر قرمز بود حروف در طرف قرمز نوشته شده بود و وقتی نشانه ی مورد نظر تدریس می شد .طرف زرد سیب برگردانده شده و طرف قرمز آن به رو آورده می شد که نشانه ی مورد نظر روی آن نوشته شده بود .. و بچه ها به دور درخت حلقه زده بودند و به سیب ها نگاه می کردند .نقاشی درخت و بچه ها روی پارچه انجام شده بود .و طرح های زیادی که زیاد حضور ذهن ندارم .در این جا این نکته را هم اضافه کنم که یک برنامه ی تصویری برای بچه های کلاس اول ساخته بودم .برای این که در ابتدا بچه ها نمی توانستند بخوانند با استفاده از تصویر ، برنامه ی درسی را می خواندند .
در بین جدول هایی که طراحی کرده بودم ، به نظرم این مورد از همه جالب تر بود .چون علاوه بر جذاب بودن می توانستیم به طور متوالی از آن استفاده کنیم .طرح زیر نمونه ای از آن است :
یک مقوا ی بزرگ در نظر می گیریم . به اندازه ی 6 نشانه ی مصوت و 32 نشانه ی صامت ها به علاوه ی تشدید طرح گل یا هر طرحی که دلخواه است از مقوای دیگر در می آوریم و روی مقوای بزرگ به ترتیب می چسبانیم .) من گلبرگ ها را به صورت برجسته در نظر گرفته بودم (
را از مقوای دیگر نشانه ها را در می آوریم و وسط هر گل می چسبانیم . یک ورق نازک به شکل گردی وسط گل در می آوریم و روی نشانه ها در وسط گل می چسبانیم .
هر بار که می خواهیم نشانه ی مورد نظر را به بچه ها در جدول نشان دهیم از یکی از دانش آموزان می خواهیم که با یک مداد رنگی ( رنگ آن توسط معلم انتخاب می شود، مثلاً مصوت ها قرمز و صامت ها آبی ) به آرامی وسط گل را رنگ کند .نشانه ی مورد نظر بعد از رنگ کردن روی کاغذ ظاهر می شود و این کشف توسط بچه ها لذت بخش خواهد بود.
برای استفاده برای سال های بعد می توان کاغذ نازک را تعویض کرد .
امیدوارم مورد استفاده ی همکاران قرار بگیرد .
نوشته شده توسط محمد رضاابطحی مقدم در جمعه 88 دی 25